Вночі: екс-президент Бразилії отримав новий тюремний термін, Україна приєдналася до санкцій ЄС проти Росії, а у Конгресі США відновлюють розслідування втручання РФ у вибори

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Екс-президент Бразилії да Сілва отримав ще майже 13 років вʼязниці

World Economic Forum / Flickr

Колишній президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва визнаний винним у хабарництві і відмиванні грошей. Суд 6 лютого засудив його до 12 років і 11 місяців позбавлення волі. Звинувачення довело, що да Сілва допоміг одній з будівельних фірм отримати замовлення у контрольованого державою нафтового концерну Petrobras в обмін на ремонтні роботи в його маєтку в штаті Сан- Паулу. У 2017 році Лула да Сілва вже був засуджений до 9 років і 6 місяців за корупцію і відмивання грошей. Згодом термін збільшили до 12 років і 1 місяця. Зараз 73-річний політик відбуває покарання у вʼязниці Куритиби.

Україна приєдналася до санкцій ЄС проти Росії

Україна, а також Норвегія, Чорногорія й Албанія приєдналися до економічних санкцій Євросоюзу проти Росії, які Рада ЄС продовжила 21 грудня 2018 року на наступні шість місяців — до 31 липня 2019 року. Ці країни мають забезпечити відповідність національної політики цьому рішенню. «Європейський союз взяв до уваги такі зобов’язання та вітає їх», — йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Конгресмен США прийшов на виступ Трампа з українським прапором

Американський конгресмен-демократ Біл Паскрелл прийшов з українським прапором на виступ президента США Дональда Трампа «Про стан держави». «У промові згадується про Росію, а я з гордістю несу сьогодні український прапор на знак солідарності з нашим союзником і другом, коли народ України продовжує протистояти російській агресії», — написав Паскрелл у Twitter.

У Конгресі США відновлюють розслідування втручання Росії у вибори 2016 року

Голова комітету з розвідки Палати представників американського Конгресу Адам Шифф оголосив, що його комітет відновлює розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року, а також можливої ​​змови Дональда Трампа з владою РФ. У 2018 році комітет уже проводив розслідування «російського сліду» в американських виборах і прийшов до висновку, що, незважаючи на спроби Росії втрутитися в передвиборчий процес, вона не змогла якимось чином вплинути на результати голосування. Не було виявлено також фактів «змови» Трампа з Москвою.