Опубліковано останнє фото першого орбітального телескопа «Кеплер». Майже десять років він допомагав вивчати екзопланети

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Опубліковано останнє фото першого орбітального телескопа «Кеплер». Майже десять років він допомагав вивчати екзопланети

NASA / Ames Research Center

30 жовтня 2018 року космічний телескоп NASA «Кеплер» (Kepler) відправив свій останній сигнал. У нього були деякі технічні неполадки протягом багатьох років через несправність реакційних коліс, але інженерам вдавалося зберігати його в робочому стані. А минулого року в нього закінчилося пальне. Опубліковано останнє фото, яке отримали вчені, перш ніж телескоп перестав працювати. Про це пише Science Alert.

Спочатку його місія планувалася на 3,5 роки. Телескоп сумарно пропрацював 9 років, 7 місяців і 23 дні, допомагаючи науковцям досліджувати особливості екзопланет.

Коли телескоп знімає своє перше астрономічне зображення, воно називається «перше світло». Перше світлове зображення «Кеплер» зняв 8 квітня 2009 року. Останнє зображення космічного телескопа — його «останнє світло» — було отримано 25 вересня 2018 року.

Камера «Кеплера» складалася з 42 датчиків зображення з зарядовим звʼязком, кожен з роздільною здатністю 1 024 на 2 200 пікселів.

Перше (ліворуч) і останнє (праворуч) фото, надіслані з телескопа «Кеплер».

NASA / Ames Research Center

Як ви можете бачити на останньому зображенні, є кілька порожніх квадратів, де матриці виходили з ладу протягом багатьох років. На жаль, не можна заскочити в космос, щоб полагодити телескоп, тому проблему вирішували так, щоб відмова одного датчика не вибивала би їх усі з ладу.

«Для цього останнього знімка, останньої спостережної кампанії «Кеплера», розширеної місії, телескоп направили в сторону сузірʼя Водолія», — пише Елісон Говкс із NASA.

«Він мигцем побачив відому систему TRAPPIST-1 з її сімома камʼянистими планетами. Ще однією метою була система GJ 9827 — яскрава зірка, навколо якої обертаються щонайменше три планети. Вона стане чудовим обʼєктом для подальших досліджень і вивчення атмосфери, але тепер уже іншими телескопами».

Останнє зображення також доповнюють спостереження, зроблені TESS, наступником «Кеплера». TESS офіційно почав вести наукові спостереження в серпні 2018 року, тому протягом короткого періоду обидва телескопа працювали одночасно.

Завдяки такому збігу вчені на Землі можуть порівнювати ці два зображення, щоб краще зрозуміти отримані дані.

«Кеплер» також зняв на відео систему TRAPPIST-1 — зірку та сім планет, зафіксувавши коливання їхньої яскравості.

За роки на навколоземній орбіті «Кеплер» спостерігав 530 506 зірок і виявив 2 662 екзопланети. І хоча «Кеплер» більше не функціонує, астрономи будуть використовувати дані, які він надав, протягом багатьох років.

  • Астрономи виявили над Землею невеликий обʼєкт, що нагадує «порожній мішок для сміття». Його діаметр становить лише кілька метрів, і він дуже легкий. Обʼєкт назвали A10bMLz. Найімовірніше, це шматок якогось легкого металу, наприклад, фольги, який залишився в космосі після запуску ракети.
  • Астрономи вперше виявили тіло радіусом 1,3 км на краю Сонячної системи. Цей обʼєкт допоможе пролити світло на процес формування планет.