Рада підтримала зміни до Конституції про курс України на ЄС і НАТО

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада підтримала зміни до Конституції про курс України на ЄС і НАТО

Facebook / Верховна Рада України

Верховна Рада схвалила зміни до Конституції про стратегічний курс на вступ України в Євросоюз і НАТО. За законопроект №9037 проголосували 334 депутати.

«Рішення прийняте. Це незворотність нашого європейського вибору, це початок справжньої інтеграції, це віховий день для історії України. Україна буде в ЄС та НАТО», — сказав спікер парламенту Андрій Парубій після голосування.

Для ухвалення документу його мали підтримати не менше 300 нардепів.

Зміни вносяться до трьох статей Конституції — 85, 102 і 116, преамбули і перехідних положень.

Згідно зі змінами до перехідних положень, використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань неможливе.

Однак не всі нардепи підтримують такі зміни до Конституції. На початку засідання Рада одразу пішла на перерву через заблоковану депутатами «Радикальної партії» і «Батьківщини» трибуну. Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко написала у Facebook, що депутати хочуть зірвати голосування за НАТО і ЄС.

  • Зміни до Конституції, які закріплюють курс на євроатлантичну інтеграцію України, ініціював президент Петро Порошенко у 2018 році. 22 листопада Верховна Рада 311 голосами ухвалила в першому читанні проект закону.
  • Перед цим Конституційний суд у своєму висновку визнав документ таким, що не суперечить Основному закону України, тобто відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції.