За дві доби чотири жінки звинуватили нобелівського лауреата і колишнього президента Коста-Ріки в сексуальних домаганнях

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Щонайменше чотири жінки звинуватили нобелівського лауреата і колишнього президента Коста-Ріки Оскара Аріаса Санчеса в сексуальних домаганнях. Звинувачення були названі найгучнішими у кампанії #MeToo в Латинській Америці на сьогоднішній день.

Після перших повідомлень, що дві жінк звинуватили у сексуальних домаганнях президента Коста-Ріки Оскара Аріаса Санчеса, принаймні, ще дві жінки висунули звинувачення проти нього в сексуальних посяганнях і недоречних контактах.

Елеонора Антиллон, колишня ведуча ток-шоу, розповіла New York Times, що Аріас напав на неї в 1986 році, коли вона працювала його помічником в пресі. Антиллон сказала, що Аріас поклав її руку на свій пеніс без її згоди, а коли вона пручалася, він штовхнув її до шафи, поцілував і облизнув їй лице.

Марта Арайя Марроні, редактор, сказала, що Аріас недоречно доторкнувся її ноги під час зустрічі у 2012 році.

«Він майже завжди ставився до мене з повагою, — сказала Арайя місцевій газеті Tico Times. — Найбільше мене турбувало те, що він намагався змусити мене повірити, що це нормально і що він турбувався про мене».

Доктор Олександра Арсе фон Херольд, психіатр і антиядерний активіст, подала кримінальну скаргу на Аріаса в понеділок, повідомляють The New York Times і місцева газета Semanario Universidad.

Херольд звинуватила екс-президента в сексуальному насильстві в 2014 році. Активістка, яка часто зустрічалася з Аріасом, щоб обговорити питання ядерного роззброєння, сказала, що вона була в будинку державного діяча, коли він раптово підійшов до неї ззаду, торкнувся її грудей і проник у неї пальцями.

«Я просто застигла і не знала, що робити, — згадує Херольд про цей інцидент. — Я була в шоці. Таке ніколи не траплялося зі мною раніше».

Ще одна жінка, Емма Дейлі, розповіла The Washington Post, що Аріас мацав її в 1990 році. Дейлі, в даний час — керівник відділу звʼязків з громадськістю Human Rights Watch, в той час працювала репортером у Коста-Ріці. Вона розповіла, що у вестибюлі готелю в Нікарагуа звернулася до Аріаса, який тоді був президентом, із запитанням, але замість відповіді він «провів рукою по її грудях і вигукнув: “Ви не носите бюстгальтер”».

  • Оскар Аріас — державний і політичний діяч Коста-Ріки, був президентом країни в 1986—1990 і 2006—2010. Він перший в історії цієї країни нобелівський лауреат, який обійняв посаду президента після отримання нагороди. У 1987 році він отримав Нобелівську премію миру за свої зусилля щодо припинення декількох громадянських війн, які вирували тоді в низці країн Латинської Америки.
  • 78-річний державний діяч вважається одним із найвпливовіших і шанованих політиків Латинської Америки.
  • Колишній віце-президент Національної асамблеї Франції і депутат від Партії зелених Дені Баупин подав в суд на шість жінок, які звинуватили його в сексуальних домаганнях, і на чотирьох журналістів, які повідомили про звинувачення.
  • Світовий флешмоб проти сексуальних домагань #MeToo викликав побічний ефект, який вплинув на чоловіків-бізнесменів. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі бізнесмени-чоловіки розповіли The New York Times про те, що побоюються ділових зустрічей з колегами-жінками, якщо ті перебувають нижче за них на карʼєрних сходах.