Верховна Рада закликала НАТО розпочати процедуру надання ПДЧ на саміті в Лондоні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада проголосувала за проект постанови №10007 «Про звернення до Парламентської асамблеї НАТО, національних парламентів держав — членів НАТО щодо набуття Україною членства».

За таке рішення проголосували 243 народних депутати.

Рада закликала лідерів держав-членів Альянсу схвалити на ювілейному саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року План дій для України та рекомендацій практичної підтримки (ПДЧ — План дій щодо членства в НАТО). Це дозволяє почати офіційну процедуру двосторонньої підготовки України до вступу, згідно з передбаченим НАТО порядком від 1949 року.

«З часу Революції Гідності особливе партнерство між Україною і НАТО зазнало глибоких якісних змін та потребує нових форм інституційного діалогу», — йдеться в тексті документу.

Нагадаємо, в 2018 році Україна стала країною-аспірантом при Альянсі. Цей статус означає декларацію офіційних намірів держави і дає запрошення до прискореного діалогу з НАТО щодо членства.

У 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті Україна не отримала ПДЧ. Генеральний секретар Яап де Хооп Схеффер заявив, що Франція та Німеччина «заблокували процес, побоюючись погіршення відносин з Росією" і повідомив про початок «посилених переговорів».