Елітну квартиру Януковича в Києві здаватимуть в оренду. Її оцінили у 36 млн грн і передали управителю

Автори:
Олена Мельник, Оксана Коваленко
Дата:
Елітну квартиру Януковича в Києві здаватимуть в оренду. Її оцінили у 36 млн грн і передали управителю

Transparency International

Агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами 7 лютого передало тимчасовому управителю Юридична фірма «СВМ Консалтинг» елітну квартиру колишнього президента Віктора Януковича. Вона розташована в будинку на Оболонській набережній в Києві, площа квартири — 240 кв. м. Про це повідомляє антикорупційна громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

Експерти оцінили це майно екс-президента у 36 млн грн. Раніше в цій оселі проживала Любов Полежай — цивільна дружина Віктора Януковича.

«5 років “сумнівне” майно Януковича стояло і не приносило нічого державі. Нарешті завдяки створенню і повноцінному функціонуванню АРМА ми побачимо реальні доходи. До кінця лютого триває конкурс на управителя Межигір’я. Сподіваємося, що згодом і цей об’єкт стане прибутковим», —зазначила юридичний радник ТІ Україна Катерина Риженко.

Що буде з квартирою далі?

Як повідомила theБабель юридичний радник Transparency International Україна Катерина Риженко, управитель «СВМ Консалтінг» оголосив, що здаватиме цю квартиру. Але оскільки вона виявилась без меблів і не в дуже хорошому стані, управитель проведе там косметичний ремонт.

Гроші за оренду квартири частково йдуть управителю за підприємницьку діяльність, а більшість йде в державний бюджет. Який відсоток прописаний в договорі Риженко поки не знає. Але вона навела приклад, що від здачі майна інших «утікачів» розпорядники отримують 20-30%.

Засновник «СВМ Консалтинг» — Володимир Сидоренко. У 2015 році на виборах до Київської міськради він балотувався від партії «Свобода», але не пройшов.

  • У 2015 році через кримінальне провадження щодо Януковича та його оточення арештували резиденцію «Межигір’я» та інші активи, пов’язані з ТОВ «Танталіт». Пізніше справу було скеровано за підслідністю до Національного антикорупційного бюро, а майно завдяки низці клопотань прокурорів передали до АРМА.
  • У Москві 6 лютого Янукович дав прес-конференцію. На ній колишній президент України вперше прокоментував вирок Оболонського суду Києва, який визнав його винним у державній зраді і в пособництві у веденні агресивної війни.