Сенатор США, яку Трамп називав «Покахонтас», вибачилася за те, що позиціонувала себе корінною американкою

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У США сенатор Елізабет Воррен у процесі підготовки до президентської кампанії 2020-го публічно вибачилася за те, що роками називала себе корінною американкою. Про це пише Buzzfeed.

«Я жалкую про те, що заплуталася у питаннях громадянства і суверенітету племен», — сказала Воррен журналістам. «Мені також шкода, що я не памʼятала про це десятиліття тому. Належність до племені визначають тільки в племені».

Вибачення демократа з Массачусетсу прийшло наступного дня після того, як газета «The Washington Post» повідомила, що вона ідентифікувала себе як «американську індіанку» в офіційній реєстраційній картці колегії адвокатів штату Техас в 1986 році, і через кілька днів після того, як вона приватно вибачилася перед лідером нації черокі за своє рішення минулого року пройти тест ДНК, щоб довести своє корінне американське походження.

У жовтні 2018 року Воррен опублікувала результати генетичного тесту, який виявив, що її родовід був переважно європейський, але у ньому, швидше за все, був предок із корінних американців.

Рішення пройти тест розглядалося як спростування багаторічної критики з боку президента Трампа, який часто називає Воррен «Покахонтас» та інших, які наполягали на тому, що вона бреше про своє походження. Лідери племен таку позицію Уоррен сприйняли негативно.

Уоррен зазначила, що вона точно не є членом племені.

«Моє походження не має нічого спільного з моєю роботою», — сказала Воррен. «Це було повністю задокументовано».

  • Напередодні Нового року Воррен оголосила, що вона сформує попередній президентський комітет, підтвердивши свій інтерес до висунення на посаду президента від демократів у 2020 році. Втім, у рейтингу кандидатів від партії вона займає лише сьоме місце.
  • Син президента США також висміяв слова Воррен про те, що вона є нащадком корінних американців. Сенаторка справді давно претендує на те, щоб вважатися нащадком перших жителів континенту.
  • Президент США Дональд Трамп у свій час навіть придумав їй через це зневажливе прізвисько «Fauxcahontas» (від faux — «підробка» і Pocahontas — індіанська принцеса часів завоювання Америки і популярна героїня в кіно і мультиплікації).
  • Це спонукало Воррен пройти аналіз ДНК, який підтвердив, що у неї є гени корінних американців, хоча вони і складають лише незначну частину її етнічної належності.