Канадські дипломати судяться зі своїм урядом через «звукові атаки» на Кубі

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Канадські дипломати, які базувалися в Гавані, подали позов на федеральний уряд Канади на $28 мільйонів у звʼязку з загадковими проблемами зі здоровʼям, які були отримані під час їх перебування на Кубі, повідомляє CTV News.

На канадський уряд до суду подала група з 15 осіб, імена яких не розголошують. Відомо, що в групу входять пʼятеро працівників дипломатичного корпусу з родинами, які працювали на Кубі в період з 2016 до 2018 року.

Згідно з позовною заявою, поданою у федеральний суд, вони стверджують, що протягом останніх кількох років «зазнали нападів і травм... які буди завдані невідомими засобами».

Канадські дипломати звинувачують владу в тому, що та не провела своєчасну евакуацію працівників дипустанови з Гавани, коли надійшли скарги на звуковий вплив, що викликає запаморочення і втрату памʼяті. Дипломати, які працювали в Гавані, вважають, що уряд Канади приховував від них «критичну інформацію про здоровʼя і безпеку».

  • В кінці січня Канада підтвердила 14-й випадок незвичайних медичних симптомів у працівника посольства в Гавані, Куба: дзвін у вухах, втрата памʼяті і запаморочення. З цієї причини дипломатичний персонал у країні скоротять удвічі.
  • Раніше в США повідомляли, що 26 працівників американського посольства в столиці Куби постраждали внаслідок непояснених атак, яких у кінці 2016 року зазнали будинки і готельні номери дипломатів. Після медичного огляду у потерпілих були виявлені травми головного мозку, втрата слуху і проблеми із зором.
  • У квітні 2018 року Канада підтвердила, що їх дипломати теж страждали від запаморочення, дзвону у вухах і втрати памʼяті.
  • Розвідувальні агентства США вважають Росію головним підозрюваним у справі про так звані «звукові атаки» на американських дипломатів на Кубі і в Китаї, які призвели до ушкоджень головного мозку.