СБУ підозрює ректора Донецького медуніверситету в вимаганні хабарів за оформлення студентів-іноземців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України повідомила ректору Донецького національного медичного університету про підозру в вимаганні хабарів за оформлення іноземних студентів, повідомляє прес-служба СБУ.

Спецслужба не вказує імені ректора, проте згідно з сайтом університету його очолює Петро Кондратенко. Сам виш після початку війни на Донбасі проводить навчання в Кропивницькому та Краматорську.

«Зараз ректору Донецького національного медичного університету оголошено про підозру за ч. 4 ст. 368 (одержання хабара) Кримінального кодексу, представнику приватного товариства — за ч. 1 ст. 369 (дача хабара) КК України», — сказано в повідомленні.

За даними слідства, керівники університету систематично вимагали хабарі від компаній, які займаються підбором і оформленням іноземних студентів в українські виші, погрожуючи перешкоджати оформленню цих іноземців в медуніверситет.

У 2018 році один із керівників вишу отримав від такої компанії два автомобілі BMW загальною вартістю понад $100 тис. за невтручання в прийом студентів. Працівники спецслужби знайшли ці автомобілі під час обшуків у Краматорську та Кропивницькому, зараз автівки арештовані.