Політвʼязнів Семену та Сущенка висунули на премію ЮНЕСКО зі свободи слова

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Кабінет міністрів висунув кандидатури журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени на премію ЮНЕСКО зі свободи слова, повідомила в Twitter журналіст Марʼяна Драч.

В. о. міністра інформаційної політики Еміне Джапарова оголосила про це на брифінгу в Києві. «Для України важливо, щоб імена і Романа Сущенка, і Миколи Семени були відзначені цією нагородою», — пояснила вона.

У 2017 році російський суд Криму засудив журналіста Миколу Семену на два з половиною роки умовно з випробувальним терміном на три роки за підтримку блокади українськими активістами Криму. Журналісту також заборонили два роки займатися публічною діяльністю.

Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Представники ФСБ заявили, що він — український шпигун і збирав інформацію про діяльність Збройних сил РФ та Росгвардії. Російський суд дав йому 12 років колонії. Свою провину Сущенко категорично заперечує.

Всесвітня премія ЮНЕСКО/Гільєрмо Кано заснована в 1997 році на честь колумбійського журналіста, якого вбили через критику чинних у його країні наркокартелів.

Премія присуджується щорічно «окремій особі, організації або установі, які зробили значний внесок у справу захисту свободи преси або сприяння їй у всьому світі, особливо якщо така діяльність повʼязана з ризиком або репресіями».