Кандидата в президенти Гнапа звинуватили у приховуванні €9 000 допомоги армії. Він пообіцяв віддати гроші «Слідству. Інфо». Що відбувається?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Кандидата в президенти Гнапа звинуватили у приховуванні €9 000 допомоги армії. Він пообіцяв віддати гроші «Слідству. Інфо». Що відбувається?

Соколовська Інна / УНІАН

Кандидата у президенти, журналіста Дмитра Гнапа звинуватили у присвоєнні €9 тис., які він обіцяв передати на потреби української армії. Ці гроші — частина премії, яку його проект «Слідство. Інфо» отримав у 2015 році.

Про що мова?

Один із засновників проекту журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Анна Бабінець на власній сторінці у Facebook розповіла, що команда отримала премію «Вільна преса Східної Європи-2015», грошовий приз якої склав €15 тис. Тоді ж керівник проекту Дмитро Гнап від імені команди публічно заявив, що ці гроші будуть витрачені на допомогу армії. Проте пізніше з’ясувалося, що премію перерахували на банківський рахунок Гнапа.

За словами Гнапа, €2 тис. справді передали на допомогу армії, €3 900 пішли на фінансування проекту і €9 100 досі перебувають на банківському рахунку кандидата в президенти.

У коментарі theБабелю Бабінець повідомила, що команда дійшла згоди про те, що ці кошти будуть перераховані на рахунок «Слідства. Інфо». «Ми погодили те, що він перерахує ці гроші сьогодні або завтра. Я думаю, що це станеться, скоріш за все завтра, під ці гроші ми відкривали рахунок. Питання щодо повернення цих грошей, я так розумію, не стоїть, Дмитро погодився їх повернути», — повідомила Бабінець.

Що говорить Гнап?

У своєму відеозверненні з приводу цієї ситуації Гнап підтвердив інформацію про те, що залишок цих коштів перебуває на його банківському рахунку. «Мене здивувала позиція моїх колег. Вони прекрасно знали про існування цієї премії, вони прекрасно знали, що вона у мене, як у керівника проекту, і вони прекрасно знали, що я зберігаю ці гроші у банку», — повідомив Гнап.

У тому, що усю суму не передали армії, Гнап звинувачує журналіста Романа Скрипіна. «Скрипін вважав, що у мене завелика зарплата, як у керівника і журналіста проекту «Слідство. Інфо», я заробляв аж $2 тис. і маю ділитися з ним і «Громадським», — заявив Гнап. Він додав, що відмовив Скрипіну, який очолював «Громадське», частиною якого був проект «Слідство. Інфо», у передачі цієї премії. У відповідь, за словами Гнапа, Скрипін заблокував рахунки з коштами проекту. Це змусило використати частину премії для виготовлення програм «Слідства. Інфо».

При цьому Гнап стверджує, що «рік-півтора» тому проводив нараду з командою «Слідства. Інфо», на якій нагадав про залишок цієї премії, що він відкладений «на чорний день» і буде витрачатися у разі необхідності фінансувати проект.

Що тепер?

Гнап повідомив, що у четвер перевів ці кошти у безготівкову форму і чекає активації рахунку у банку «OTP», щоб переказати ці кошти команді «Слідства.Інфо».

Анна Бабінець у коментарі theБабелю повідомила, що команда «Слідства. Інфо» розробить механізм, яким чином найкраще направити ці кошти армії. «Армії все одно потрібні гроші, будемо вирішувати, куди саме їх спрямувати, оскільки була така публічна обіцянка від команди, то ми ці гроші все ж таки перерахуємо на потреби армії», — розповіла журналістка.