ОБСЄ: Недопуск спостерігачів від Росії на вибори суперечить зобовʼязанням України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Закон про недопуск представників Росії на вибори в Україні суперечить зобовʼязанням Києва перед Організацією з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). Про це заявила директор Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Інгібйорг Сольрун Гісладоттір, повідомляє прес-служба ОБСЄ.

«Рішення відмовити в можливості акредитації громадянам однієї держави-учасника не має прецеденту і суперечить зобовʼязанням усіх держав-учасників запрошувати спостерігачів з будь-якої іншої держави-учасника ОБСЄ, які можуть виявити бажання спостерігати за перебігом виборів в тій мірі, в якій це дозволено законом», — написала Гісладоттір у листі до Міністерства закордонних справ України.

За її словами, члени місій БДІПЛ зі спостереження за виборами представляють не свої країни, а всю ОБСЄ. «Вони зобовʼязані слідувати методології БДІПЛ і керуватися суворим кодексом поведінки Бюро щодо спостерігачів за виборами, у тому числі залишатися строго неупередженими і жодним чином не втручатися в процес виборів», — йдеться в повідомленні.