НАБУ два дні обшукує «Аграрний фонд». Підозрює розтрату 240 млн грн

Автор:
Олена Мельник
Дата:
НАБУ два дні обшукує «Аграрний фонд». Підозрює розтрату 240 млн грн

Facebook / НАБУ

Детективи Національного антикорупційного бюро впродовж 7—8 лютого проводять обшуки на ПАТ «Аграрний фонд». Слідчі розслідують розтрату службовими особами підприємства понад 240 млн грн при закупівлі, зберіганні, пакуванні добрив у 2017—2018 роках. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

У бюро зазначають, що вимагали від «Аграрного фонду» надати тимчасовий доступ до документів, які необхідні для розслідування. Однак службовці підприємства відмовилися це робити.

Підприємство засноване 22 квітня 2013 року. Власником 100% акцій ПАТ є держава в особі Міністерства аграрної політики та продовольства

«Із метою обʼєктивного і всебічного розслідування детективи змушені вилучати їх у примусовому порядку. При цьому представники ПАТ свідомо затягують завершення слідчої дії», — зазначили в НАБУ.

За даними бюро, близько сотні його співробітників перебувають просто неба на морозі: вхід до будівлі до завершення слідчої дії їм заборонено, про що керівництво ПАТ заздалегідь неодноразово повідомляли.

Як це пояснюють у фонді?

На офіційному сайті підприємства заявили, що робота компанії паралізована. У центральному офісі фонду обшуки почалися 7 лютого о 14:00. Голова правління Андрій Радченко стверджує, що такі дії НАБУ є безпідставними, і робота підприємства буде відновлена найближчим часом.

«Обшуки в центральному офісі не мають під собою жодних підстав. Лише за минулий рік Агрофонд наростив показник чистого прибутку на 55% — до 147 млн грн. Мінфін має найближчим часом прийняти рішення про спрямування його у вигляді дивідендів до Державного бюджету України», — сказав Андрій Радченко. Також він додав, що підприємство фактично виконує функцію регулятора на аграрному ринку, фінансуючи посівну.

За словами голови правління фонду, дії антикорупційних органів «ставлять під удар не лише нашу роботу та рівень надходжень дивідендів до держави, а й всю програму підтримки дрібних та середніх фермерів України», кредитування добривами яких здійснює «Аграрний фонд».