СБУ показала паспорти вбитих у Сирії найманців «ПВК Вагнера»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Росія приховує інформацію про загибель 57 найманців «ПВК Вагнера» у Сирії — про це заявили в Службі безпеки України, оприлюднивши копії паспортів найманців разом із доказами їхньої смерті.

Як йдеться в повідомленні української спецслужби, за участь російських найманців в атаці на сили сирійської опозиції в лютому 2018 року під Дейр-ез-Зором заплатив російський бізнесмен та «кухар Путіна» Євген Пригожин, тісно повʼязаний з «ПВК Вагнера», яка до того відзначилася боями в Україні.

Тоді, як зазначають в СБУ, в результаті атаки на сили сирійської опозиції загинули більше ста російських найманців. Українська спецслужба оприлюднила 57 паспортів, що, імовірно, ідентифікують російських найманців, які загинули під Дейр-ез-Зором.

В українській спецслужбі вказали на те, що дані про смерті вказаних «вагнеровців» підкріплені свідченнями їхніх рідних про обставини смерті в Сирії, фотографіями свідоцтв про смерть та місць поховання.

При цьому в СБУ відзначили, що більшість цих паспортів на сайті Головного управління з питань міграції МВС Росії вважаються дійсними.

«З 57 померлих членів «ПВК Вагнера» лише стосовно чотирьох осіб (Ананьєв К. Б., Ігнатьєв А. В., Нікулін А. А., і Соломатов С. В.) під час перевірки повідомляється про недійсність паспортів «у звʼязку зі смертю», стосовно ще двох (Вертинський Ст. Ст., Ганчеров С.) — «вилучено, знищено». Ще 51 паспорт продовжують вважати дійсним, навіть через рік з дати загибелі найманців», — розповіли в СБУ.