«Наказ зверху». Політвʼязню Кольченку не дають дистанційно навчатися в українському виші

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Наказ зверху». Політвʼязню Кольченку не дають дистанційно навчатися в українському виші

Antonymon / Wikipedia

Федеральна служба виконання покарань не дозволяє українському політвʼязню Олександр Кольченку дистанційно навчатися в Таврійському національному університеті імені Вернадського, де він є студентом, повідомляють «Крим.Реалії».

«Російська ФСВП на всі наші і Людмили Денісової листи відповідає однією короткою фразою: «Навчання громадянина Росії Кольченка в українському ВНЗ не може відбутися». Це триває півтора року вже. Вони кажуть: «У вас немає ліцензії на роботу в Росії». Ми не збираємося працювати в Росії! Ми дистанційно будемо громадянина України — Кольченка — вчити!», — зазначив ректор ВНЗ Володимир Казарін.

Він вважає, що це «наказ зверху»: «ніяких контактів з Україною Кольченко мати не буде, все», — підкреслив Казарін. За його словами, університет був готовий придбати компʼютер і передати у колонію Кольченку, проте російський тюремники не дозволили зробити цього. Казарін підкреслив, що політвʼязень продовжує залишатися студентом ТНУ імені Вернадського.

  • Наприкінці січня стало відомо, що Європейський суд з прав людини повернув пріоритет розгляду справ українських політвʼязнів Олега Сенцова і Олександра Кольченка.
  • Кольченка, як і Сенцова, затримали в 2014 році в анексованому РФ Криму. Як і режисера, його звинуватили у підготовці теракту. У серпні 2015 року російський суд засудив його до 10 років колонії. 31 травня 2018 року Кольченко оголосив про початок голодування на підтримку вимоги Сенцова, проте 7 червня припинив його через погіршення здоровʼя.