В Італії на суді нацгвардійця Марківа свідками виступили українські депутати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На засіданні італійського суду міста Павія свідками у справі бійця Національної гвардії Віталія Марківа, якого звинувачують у причетності до вбивства італійського журналіста на Донбасі навесні 2014 року, виступили два народних депутати Верховної Ради.

Як повідомляє «Радіо Свобода», депутати Богдан Матківський та Андрій Антонищак, які у 2014 році очолювали підрозділи Нацвардії на горі Карачун біля Словʼянська, де служив Марків, виступили з боку обвинувачення.

Нардепи розповіли суду суть військової ситуації у той період, назвали кількість військових на горі, їхні функції, розташування позицій, а також назвали види зброї. Вони пояснили систему підпорядкування і зону відповідальності в батальйоні.

Депутати відзначили, що Віталій Марків не міг за рангом звання давати команди на відкриття вогню. Вони також заперечували наявність важких мінометів у батальйоні (обвинувачення вважає причиною загибелі журналіста саме поранення від мінометного снаряда), зазначивши, що таке озброєння було у ЗСУ, але практики обміну озброєння між батальйонами не було. Свідки зазначили, що Марків міг максимум передати інформацію про дислокацію сепаратистів, а відкривати вогонь вже вирішували підрозділи армії.

Антонищак і Матківський підкреслили, що міномети мали і бойовики «ЛДНР».

Хто такий Марків і за що його судять?

Український військовий, заступник командира взводу в батальйоні Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького. Брав участь у бойових діях на Донбасі. У 2017 році Марківа затримали у Болоньї (Італія) за звинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Він та його російський напарник Андрій Миронов загинули у травні 2014 року в селі неподалік Словʼянська через мінометний обстріл.

Що говорить обвинувачення?

Родичі Роккеллі у липні минулого року висунули позов проти України з вимогою €500 тисяч компенсації. Вони наполягають на версії умисного вбивства. Тим часом висновки щодо цього розслідування слідство робило виключно на базі вилучених матеріалів та телефонних прослуховувань. Огляд місця загибелі Роккеллі італійські слідчі не здійснювали.

У листопаді 2017 року суд відмовився змінити Марківу запобіжний захід, тому він досі перебуває під арештом у Павії.