СБУ недорахувалася цінностей у Києво-Печерській лаврі. Поліція відкрила справу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Києво-Печерській лаврі, що перебуває у підпорядкуванні Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), при обшуку недорахувалися десяти культурних цінностей. За даним фактом відкрито кримінальну справу.

Як повідомляє прес-служба СБУ, перевірка проводилася за ініціативи Міністерства культури.

«За матеріалами СБУ слідчим відділом Нацполіції зареєстровано кримінальне провадження за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) за фактом розтрати цінностей, які були передані на зберігання посадовим особам Києво-Печерської лаври», — йдеться у повідомленні.

  • Під час інвентаризації історичних коштовностей у Києво-Печерській лаврі недорахувалися восьми ікон, деревʼяної чаші й хреста. Архієпископ Климент (Вечеря) з УПЦ МП зазначав, що немає жодних документів, які підтверджують претензії Міністерства культури до Києво-Печерської лаври з приводу нестачі цінностей.
  • Нардеп Луценко заявив про можливу підміну мощей у Києво-Печерській лаврі.
  • Обʼєкти Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника справді належать державі Україна, але наразі перебувають у 50-річній оренді в Української православної церкви (МП).