На кінофестивалі «Берлінале» показали фільм про Голодомор в Україні та закликали звільнити Сенцова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
На кінофестивалі «Берлінале» показали фільм про Голодомор в Україні та закликали звільнити Сенцова

Matthias Nareyek / WireImage

Українського режисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова закликали звільнити на кінофестивалі Berlinale під час премʼєри історичного трилера «Гарет Джонс» (міжнародна назва Mr. Jones). Перед початком показу творча команда влаштувала флешмоб, пише Укрінформ.

Автори фільму вийшли на червону доріжку фестивалю з портретами Сенцова і плакатами “FreeSentsov” і “Freedom of speech is not a crime”. До флешмобу приєдналися українські активісти.

«Переглядаючи сьогодні цей фільм, я думала про нашого колегу Олега Сенцова, українського режисера, та про його співвітчизників, політичних в’язнів, яких утримують в Росії. Ми думали про них, коли створювали цей фільм. Ми про них не забудемо», — сказала режисер Агнєшка Холланд після завершення показу.


Перегляд 140-хвилинної стрічки польсько-британсько-українського виробництва про Голодомор в Україні пройшов у повній тиші переповненої зали. На наступний показ фільму збираються прийти співробітники Міністерства закордонних справ Німеччини, які займаються українською тематикою.

  • Фільм режисера Агнешки Холланд (Agnieszka Holland) розповідає про британського журналіста Гарета Джонса. У 1933 році він вирушив у Радянський Союз, щоб викрити і донести до світової спільноти правду про злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні.
  • Згодом журналістське розслідування стало основою для написання роману Джорджа Оруелла «Колгосп тварин».
  • Кінострічка бореться за головний приз фестивалю — «Золотого ведмедя».