Голові Херсонської обласної ради Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Голові Херсонської обласної ради Мангеру оголосили підозру в організації вбивства Гандзюк

Facebook / Херсонська обласна рада

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголошено підозру в організації вбивства радника мера Херсона та активістки Катерини Гандзюк. Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Він підозрюється в організації вбивства, тобто умисного протиправного заподіяння смерті іншій людині, вчиненого з корисливих мотивів, на замовлення, з особливою жорстокістю, за попередньою змовою групою осіб», — йдеться в документі, опублікованому Луценком на сторінці у Facebook.

За даними слідства, Мангер скоїв злочин, «керуючись особистою неприязню, що виникла у зв’язку з активною громадською діяльністю виконувача обов’язків керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерини», яка протидіяла незаконним вирубкам лісів під прикриттям штучних підпалів та іншим незаконним діям для отримання «злочинних прибутків».

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що підозра вручена за місцем проживання Мангера в Херсоні. Зараз там проводяться слідчі дії та обшуки.

«Для цього до Херсону виїхала група процесуальних керівників ГПУ та слідчих СБУ. Вживатимуться заходи для доставки підозрюваного до Печерського райсуду Києва для обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», — додала Сарган.

Заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Євген Рищук повідомив, що 8 лютого подав заяву про тимчасове відсторонення від виконання службових обовʼязків у зв’язку зі справою активістки Катерини Гандзюк.

  • 31 липня 2018 року на радника міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. 6 листопада Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня батько активістки Віктор Гандзюк зробив заяву на засіданні Тимчасової слідчої комісії (ТСК). У ній йшлося, що губернатор Херсонської області Андрій Гордєєв і голова обласної ради Владислав Мангер співпрацювали з головним підозрюваним в організації вбивства Катерини Гандзюк Олексієм Левіним (справжнє прізвище — Москаленко).
  • У відповідь на це Гордєєв і Мангер назвали всі слова на їхню адресу політичною провокацією.
  • 8 лютого на засіданні бюро Херсонської обласної організації партії ВО «Батьківщина» Владислава Мангера виключити з партії.