Учені знайшли ознаки існування раніше невідомих предків людини

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Учені використовували штучний інтелект (ШІ), щоб ідентифікувати ознаки існування раніше невідомих вимерлих предків Homo sapiens. Про це пише Science Alert.

«Близько 80 000 років тому відбувся так званий вихід з Африки, коли частина населення, яка вже складалася з сучасних людей, залишила африканський континент і мігрувала на інші континенти, породивши все нинішнє населення», — пояснив біолог-еволюціоніст Хауме Бертранпетіт з Університету Помпеу Фабра в Іспанії.

По мірі того, як сучасні люди прокладали цей шлях в континентальній частині Євразії, вони також схрещувалися з представниками інших видів.

За допомогою статистичного методу дослідники знайшли докази того, що вони назвали «третьою інтрогресією» — архаїчною популяцією «примар», з якою сучасні люди схрещувалися під час африканської міграції.

На думку дослідників, ця невідома популяція складалася або з найближчих генетичних родичів неандертальців і денисівців, або зі стародавніх людей, які рано відгалузилися від лінії денисівської людини, або з їхньої суміші. Застосування такого роду аналізу ШІ вперше використали для дослідження людського походження.

Зʼясувалося, що крім неандертальської і денисівської популяції, які зробилии свій внесок у генофонд сучасної людини, існувала ще одна популяція.

  • Денисівська людина («денисівець», Homo altaensis) — вимерлий підвид людей. Відомий з фрагментарного матеріалу з Денисової печери в Росії. Ще 40 тисяч років тому денисівці населяли територію в Азії.
  • Археологи єгипетського університету Ель-Мінья виявили в районі Туна-ель-Габаль (300 км від Каїра) некрополь з 40 муміями.
  • У грудні 2018 року в Єгипті виявили унікальну гробницю жерця. Її приблизний вік оцінюється в 4 400 років.