Генпрокурор Луценко: Голову Херсонської облради Мангера слідство вважає замовником убивства Гандзюк

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Генпрокурор Луценко: Голову Херсонської облради Мангера слідство вважає замовником убивства Гандзюк

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер є замовником убивства активістки, радника мера Херсона Катерини Гандзюк. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«На цей момент ми бачимо, що він є вершиною цього злочину. Саме він замовив і частково організував через своє фінансування цей злочин», — казав Луценко.

Також генпрокурор показав схему вчинення злочину, у якій зображені усі підозрювані — від замовника до виконавців.

«Фактично ми маємо справу з Мангером, якого на сьогоднішній день слідство вважає замовником злочину, який частково профінансував співорганізатора [Олексія] Левіна і [Ігоря] Павловського, які у свій час найняли [Сергія] Торбіна, котрий для безпосереднього виконання злочину найняв чотирьох осіб: [Микиту] Грабчука, [Володимира] Васяновича, [Вʼячеслава] Вишневського та [Віктора] Горбунова», — пояснив генпрокурор.

  • Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру 11 лютого оголосили підозру в організації вбивства радника мера Херсона, активістки Катерини Гандзюк. За даними слідства, Мангер скоїв злочин, «керуючись особистою неприязню, що виникла у зв’язку з активною громадською діяльністю виконувача обов’язків керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерини», яка протидіяла незаконним вирубкам лісів під прикриттям штучних підпалів та іншим незаконним діям для отримання «злочинних прибутків».
  • Сам Мангер відкидає всі звинувачення Генеральної прокуратури і називає справу проти нього політично мотивованою. Він повідомив, що взяв безстрокову відпустку до закінчення слідства і готовий співпрацювати з правоохоронцями. «Я відкритий до слідства і не збираюсь нікуди їхати, тікати і буду співпрацювати на 100% зі слідством», — додав Мангер.
  • 31 липня 2018 року на радника міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. 6 листопада Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших активістів.
  • Раніше Служба безпеки України оголосила у розшук Олексія Левіна (справжнє прізвище — Москаленко) — ключового підозрюваного у справі про вбивство радниці мера Херсона Катерини Гандзюк. За словами нардепа Мустафи Найєма (БПП), Левін виїхав з України в Домініканську республіку. Раніше він був засуджений за серію вбивств разом зі своїм батьком, теж Олексієм Москаленком. Вийшов на свободу у червні 2016 року за так званим «законом Савченко».
  • У середині листопада 2018 року суд заарештував колишнього помічника депутата Верховної Ради Миколи Паламарчука (БПП) Ігоря Павловського у справі про вбивство Гандзюк. Його вважають посередником між замовниками та організаторами злочину.