Китайські космічні апарати заснули на зворотному боці Місяця. Це допоможе їм пережити двотижневу ніч

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Китайські космічні апарати заснули на зворотному боці Місяця. Це допоможе їм пережити двотижневу ніч

China National Space Administration

У понеділок зонд Сhangʼe-4 перейшов в сплячий режим, готуючись до другої місячної ночі на протилежному боці Місяця. Космічний апарат, який приземлився в східній частині кратера Фон-Кишеня 3 січня, працює на сонячній енергії і вимкнувся під час підготовки до заходу сонця. Місячні ночі тривають приблизно два земних тижні. Місяцехід Yutu-2 проїхав 120 метрів на місячній поверхні, перш ніж теж був знерухомлений. Про це пише Space News.

Yutu-2 відновив свою діяльність 29 січня після першої місячної ночі на поверхні, а потім, коли сонце було високо над посадковим майданчиком з 4 по 8 лютого, перейшов у режим очікування.

Втім, за повідомленнями, місячний проникаючий радіолокатор, видимий і ближній інфрачервоний спектрометри, вдосконалений малий аналізатор нейтральних зображень і панорамна камера місяцеходу працюють і забезпечують хорошу передачу даних.

Changʼe-4 і посадковий апарат Yutu-2 відновлять науково-дослідну діяльність 28 лютого і 1 березня, коли необхідно буде розгорнути сонячні батареї і розсіяти тепло.

У попередню місячну ніч зонд Changʼe-4 зафіксував низьку температуру — -190 градусів за Цельсієм (-310 за Фаренгейтом). Ці вимірювання стали можливими завдяки розробленому в Росії радіоізотопному термоелектричному генератору.

У другий місячний день офіційних оновлень про хід виконання місії було мало, хоча деякі нові знімки і відеоматеріали були випущені напередодні китайського Нового року, який проходив з 4 по 10 лютого.

  • Японський космічний зонд «Хаябуса-2» (Hayabusa2) 22 лютого здійснить пробну посадку на астероїд Рюгу, який розташований між Землею і Марсом.
  • Зонд Сhangʼe-4 висадився на дно кратера Кишені в південній півкулі зворотного боку Місяця 3 січня. Це перша в історії людства посадка космічного апарата на зворотному боці Місяця.