До Православної церкви України вирішили перейти понад 300 парафій УПЦ МП

Автор:
Олена Мельник
Дата:
До Православної церкви України вирішили перейти понад 300 парафій УПЦ МП

Олександр Синиця / УНІАН

До об’єднаної Православної церкви України вирішили приєднатися понад 300 парафій УПЦ Московського патріархату, повідомляє ТСН.

Досить повільно цей процес відбувається на сході країни, хоча вже зафіксовані перші рішення перейти до ПЦУ громад УПЦ МП у Харківській області. Водночас найактивніше переходять парафії на заході та в центрі України. Поступово тривають переходи на півдні та у столичному регіоні.

Найбільше переходів наразі зафіксовано у Вінницькій області, однак її активно наздоганяє Волинська. Також багато парафій ухвалили рішення перейти до ПЦУ в Хмельницькій, Житомирській, Рівненській та Львівській областях. Наприклад, у Сокальському районі Львівської області рішення про перехід до ПЦУ ухвалили абсолютні всі парафії УПЦ МП.

  • 30 січня був опублікований закон про порядок зміни підпорядкованості релігійних громад і їхній перехід до складу Православної церкви України. Згідно із законом, релігійні громади можуть двома третинами членів приймати рішення про підпорядкованість ПЦУ і вносити зміни в статут, щоб здійснити перехід.
  • Міністерство культури України визначилося з церквами та релігійними обʼєднаннями Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), які повинні змінити свою назву відповідно до закону.
  • Подивитися, які громади вже перейшли до ПЦУ, можна на інтерактивній карті переходів.