Порошенко внесе зміни до Конституції про курс до НАТО та Євросоюзу наступного тижня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент Петро Порошенко обіцяє наступного тижня підписати закон про зміни до Конституції, який закріплює курс України на вступ до НАТО та Європейського Союзу.

Про це глава держави заявив під час щорічної інвестиційної конференції Dragon Capital.

«Наступного тижня закон підпишу і я. Взяв публічне зобов’язання не пізніше ніж 2023 року подати заявку на приєднання до ЄС і отримати план дій щодо членства. Впевнений, бізнесмени стануть нашими лобістами», — сказав Порошенко.

Верховна Рада 334 голосами 7 лютого схвалила зміни до Конституції про стратегічний курс України на вступ в Євросоюз і НАТО.

Зміни вносяться до трьох статей Конституції — 85, 102 і 116, преамбули і перехідних положень. Згідно зі змінами до перехідних положень, використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань неможливе.

  • Зміни до Конституції, які закріплюють курс на євроатлантичну інтеграцію України, ініціював президент Петро Порошенко у 2018 році. 22 листопада Верховна Рада 311 голосами ухвалила в першому читанні проект закону. Перед цим Конституційний суд у своєму висновку визнав документ таким, що не суперечить Основному закону України, тобто відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції.