Наступ на ІД у Сирії: правозахисники заявили про загибель 70 мирних жителів від удару західних ВПС. У коаліції проводять перевірку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Наступ на ІД у Сирії: правозахисники заявили про загибель 70 мирних жителів від удару західних ВПС. У коаліції проводять перевірку

Chris McGrath / Getty Images

Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомив, що у результаті авіаудару коаліційних сил (на чолі зі США) по Аль-Багхузе (району Дейр-ез-Зор) загинули близько 16 цивільних осіб, переважно жінки і діти. Загалом правозахисники нарахували 70 жертв від авіаударів по Дейр-ез-Зору.

Повідомляється, що бомбардувальники влучили поруч із табором для мирних жителів у Аль-Багхузе. За даними сирійського агентства SANA, яке підтримує режим Башара Асада, удар припав на колону біженців, у результаті чого багато людей згоріли живцем.

У зазначених районах уже другий місяць триває штурм анклаву «Ісламської держави» (ІД) підрозділами опозиційних Асаду «Сирійських демократичних сил» (СДС), які підтримує авіація коаліції. Бойовики ІД ведуть запеклі бої, оскільки вони опинилися в оточенні зі своїми дружинами і дітьми. Часто відбуваються спроби прориву. Також використовуються атаки смертників. Сили СДС наносять масовані артилерійські та авіаційні удари, а бойовики ІД активно застосовують гранатомети, протитанкові комплекси і міни.

Як повідомляє Reuters, офіційний представник коаліції полковник Шон Райан заявив, що дані правозахисників про загибель людей від авіаційних ударів ретельно перевіряються.

Свідки ж повідомляють, що бачили величезні стовпи пилу після ударів і біженців, які відїжджали. Вони також відзначають, що ВПС коаліції зрівняли із землею цілі райони Дейр-ез-Зора і Аль-Багхузе, хоча коаліція заявляє, що намагається діяти обережно, не зачіпаючи цивільних.