Вночі: Македонія офіційно змінила назву, Держборг США встановив історичний рекорд, а в ООН країни Європи виcтупили проти анексії Криму

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Країни Європи в Радбезі ООН закликали Москву не розпалювати конфлікт на сході України

Влада пʼяти європейських країн-членів Ради Безпеки ООН — Франції, Німеччини, Великої Британії, Бельгії та Польщі — закликали Росію припинити розпалювання військового конфлікту в Донецькій і Луганській областях на сході України. Спільну заяву на засіданні Радбезу ООН зачитав заступник посла Великої Британії в ООН Джонатан Аллен. Дипломат підкреслив, що європейські країни як і раніше виступають проти російської анексії Криму. За словами Аллена, дії Москви «порушують суверенітет і територіальну цілісність України, а також ... загрожують світовій безпеці».

Держборг США перевищив $ 20 трильйонів

Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

Обсяг держборгу США 12 лютого вперше в історії перевищив позначку $22 трильйони. 20 січня 2017 року, коли Дональд Трамп став президентом США, рівень держборгу становив $19,95 трильйона. Зростання держборгу пришвидшилося після того, як у грудні 2017 року за ініціативою Трампа провели податкову реформу. В результаті федеральний бюджет недоотримав $1,5 трильйона. На рівень заборгованості також вплинули закони про збільшення витрат на військові та внутрішні потреби.

Македонія офіційно змінила назву заради членства в НАТО

Македонія змінила свою назву на Північну Македонію, як це передбачає її договір із Грецією. Документ, неофіційно відомий як Преспинський (за місцем його підписання), а також зміни до Конституції країни про перейменування і закон про впровадження цих змін набули чинності 12 лютого, після публікації в урядовому Офіційному віснику країни. Урочисте підписання протоколу про приєднання Македонії до НАТО відбулося у Брюсселі 6 лютого.

Придністровʼя хоче відкрити представництва в Києві та Брюсселі

Після відкриття офіційного представництва Придністровʼя в Москві влада невизнаного регіону хоче відкрити аналогічні представництва у Києві та Брюсселі. Інформацію про це оприлюднив політичний представник Придністровʼя на переговорах із Придністровського врегулювання, так званий міністр закордонних справ регіону Віталій Ігнатьєв. За його словами, лідер невизнаної республіки Придністровʼя Вадим Красносельський поставив відповідне завдання МЗС.

ПСЖ на виїзді переміг «Манчестер Юнайтед»

Французький футбольний клуб «ПСЖ» на виїзді у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів переміг англійський «Манчестер Юнайтед». Гра закінчилася з рахунком 2:0, при чому два голи були забиті у другому таймі. «ПСЖ» відкрив рахунок на 53-й хвилині матчу та закріпив свою перевагу над суперником на 60-й хвилині гри, не пропустивши жодного м’яча.