«У чистих, теплих камерах». Російський омбудсмен розповіла про умови утримання поранених українських моряків у СІЗО Москви

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова відвідала в СІЗО «Лефортово» в Москві трьох українських військовополонених моряків: Андрія Ейдера, Василя Сороку та Андрія Артеменка, які були поранені 25 листопада 2018 року при захопленні українських кораблів російськими прикордонниками в Керченській протоці. Про це повідомлено на сайті омбудсмена РФ. За словами Москалькової, моряки почувають себе набагато краще, ніж раніше.

Вона запевняє, що громадяни України перебувають у чистих, теплих камерах площею 8 кв. м по двоє з іншими увʼязненими. Моряки забезпечені повноцінним харчуванням, теплим одягом. У кожній камері є гаряча вода, санвузол, вільний доступ до свіжого повітря, телевізор, холодильник, чайник і кипʼятильник, продукти харчування, велика кількість літератури.

Москалькова запевняє, що українці можуть отримувати кореспонденцію і додаткові посилки від родичів, зустрічатися з українськими консулами і адвокатами «без обмеження в часі».

«Увʼязнені перебувають під постійним медичним наглядом, у повному обсязі забезпечені необхідними лікарськими препаратами», — йдеться на сайті російського уповноваженого з прав людини.

  • Раніше український омбудсмен Людмила Денісова підтвердила, що трьох поранених українських моряків 26 січня перевели з вʼязниці «Матросская тишина» в СІЗО «Лефортово». Україна вимагає від російської сторони надати достовірну інформацію про здоровʼя військовополонених, їх лікування та допустити до них незалежних лікарів.