Джордж Сорос: Євросоюз може спіткати доля СРСР у 1991 році

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Мільярдер-філантроп Джордж Сорос оприлюднив у вівторок у The Guardian статтю, у якій стверджує, що антиєвропейські сили у Великій Британії, Німеччині, Італії та інших країнах ведуть європейський блок до тієї ж долі, яка спіткала Радянський Союз у 1991 році. Про це пише Axios.

«Більшість з нас припускають, що майбутнє буде більш або менш нагадувати сьогодення, але це не обовʼязково так. За своє довге і насичене життя я був свідком багатьох періодів того, що я називаю радикальною нерівновагою. Ми живемо в такий період сьогодні», — написав він.

Сорос стверджує, що європейські парламентські вибори в травні стануть «точкою перегину», а націоналістичні, євроскептичні партії, за прогнозами Європейської ради з закордонних справ, отримають не менш ніж одну третину місць. Ці партії зможуть використовувати свою частку голосів, щоб блокувати консенсус та обмежувати дії щодо верховенства закону або громадянських свобод.

Сорос називає ситуацію в Німеччині, Великій Британії, Італії та Угорщині найбільш загрозливою для довгострокового здоровʼя ЄС.

  • У Німеччині ультраправа Альтернативна федерація Німеччини (AfD) стала найбільшою опозиційною партією в федеральному уряді. Перед нею відступають партії істеблішменту і канцлер Ангела Меркель.
  • У Великій Британії, де Brexit «стане визначальною подією для країни на десятиліття вперед», як консервативна, так і лейбористська партії внутрішньо розділені.
  • В Італії підтримка членства в ЄС становить лише 44%, оскільки вкрай права популістська коаліція країни продовжує протистояти глобалізму.
  • А в Угорщині премʼєр-міністр Віктор Орбан перетворив країну в «неліберальну демократію», тоді як правоцентристська європейська коаліція, до якої належить його партія — Європейська народна партія — стоїть осторонь.
  • Центрально-Європейський університет, заснований американським мільярдером Джорджем Соросом у Будапешті (Угорщина), заявив про частковий переїзд до Відня (Австрія).
  • Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан давно хотів закрити Центрально-Європейський університет у Будапешті, згідно з новим законом про освіту. Проте реакція як усередині країни, так і за її межами не дозволила цього зробити.