Росія зосередила понад 87 тисяч військових вздовж кордону з Україною

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Росія зосередила понад 87 тисяч військових вздовж кордону з Україною

Синиця Олександр / УНІАН

Вздовж кордону з Україною Росія зосередила понад 87 тисяч своїх військових. Про це заявив голова Постійного представництва України в Організації обʼєднаних націй Володимир Єльченко на засіданні Радбезу ООН у четверту річницю підписання Мінських домовленостей, передає УНІАН .

«Загальна чисельність персоналу російської наступальної ударної групи вздовж російсько-українського кордону (включаючи групи у безпосередній близькості до окупованих територій Донбасу і Криму) становить 87 тисяч 750 військових», — сказав Єльченко.

За його словами, російська сторона повністю ігнорує власні зобовʼязання щодо Мінських угод у безпековій і гуманітарній сферах.

«Станом на початок лютого, російські збройні формування на Донбасі мали у своєму володінні 496 основних бойових танків (це можна порівняти з арсеналами таких країн, як Німеччина, Франція або Індонезія), 938 бойових броньованих машин (що аналогічно Перу та Кувейту), 128 реактивних систем залпового вогню (трохи менше ніж в Індонезії), 776 артилерійських систем, включаючи самохідну артилерію (що можна порівняти з кількістю у таких колишніх членів Ради безпеки, як Казахстан і Ефіопія)», — наголосив Єльченко.

Він додав, що багато з російських військових на Донбасі були і в Сирії.

«Збройна сила у 35 тисяч на окупованому Донбасі підтримується понад 2 тисячами російських регулярних військових, в основному на ключових позиціях командування і управління. Багато з них вже мають багато досвіду у Сирії», — заявив посол України.

Також Єльченко повідомив, що з 2015 року Росія 18 раз саботувала введення режиму припинення вогню, передає Укрінформ .

«За цей час режим припинення вогню був порушений 54 тисячі разів. Серед них майже 6 тисяч порушень сталися з використанням Росією забороненої Мінськими домовленостями зброї», — наголосив дипломат.

Він нагадав, що лише упродовж 2018 року було зафіксовано 153 випадки незаконного порушення українсько-російського державного кордону автомобільним та залізничним транспортом, який перевозив військову продукцію, пальне, зброю та боєприпаси. У 2019-му, зауважив він, вже сталося 19 таких випадків.

Єльченко також наголосив, що Україна 13 разів пропонувала Кремлю обміняти українських політв’язнів у Росії та на окупованих територіях на росіян, які засуджені в Україні за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету.

«Відповіді немає. Ми турбуємося про своїх людей. А Росія посилає чіткий сигнал своїм військовим — “Ми нічого не робитимемо, аби повернути вас додому”», — зауважив він.