На Нобелівську премію миру в 2019 році номінували понад 300 кандидатів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У 2019 році на Нобелівську премію миру претендують 304 кандидати. З них 219 — фізичні особи, 85 — організації, повідомляє Нобелівський комітет.

«304 — четверте за величиною число кандидатів за всю історію. Рекорд у 376 кандидатів був досягнутий у 2016 році», — зазначає організація і додає, що кожен рік розглядає сотні номінацій.

Імена кандидатів на Нобелівську премію миру зберігаються в таємниці протягом 50 років. Нагорода вручається щорічно людині або організації, яка зробила все можливе для досягнення миру в усьому світі.

  • У 2018 році на премію висунули 331 претендента: 216 осіб та 115 організацій. Лауреатами стали гінеколог з Конго Денис Муквеге і іракська правозахисниця Надя Мурад. У 2017 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (ICAN).
  • Муквеге також називають «доктором диво». Він відомий як засновник і директор госпіталю Панзе, у якому надають медичну допомогу жінкам, які стали жертвами групових зґвалтувань.
  • Мурад активно займається правозахисною діяльністю. Вона є представницею народу єзидів — етнічної меншини, що проживає на півночі Іраку. У 2014 році вона постраждала від переслідувань єзидів з боку терористичного угрупування «Ісламська держава».