NASA ще раз спробує звʼязатися з марсоходом Opportunity. Востаннє він виходив на звʼязок в червні 2018 року

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
NASA ще раз спробує звʼязатися з марсоходом Opportunity. Востаннє він виходив на звʼязок в червні 2018 року

NASA / JPL-Caltech / MSSS

NASA провело фінальні спроби звʼязатися з зондом Opportunity, це не вдавалося зробити з червня 2018 року, тоді він потрапив в пиловий шторм на Марсі. Про це пише Space.com.

Марсохід Opportunity дістався Марса в січні 2004 року, через кілька тижнів після того, як його близнюк Spirit сів у іншій частині планети. Обидва пристрої на сонячних батареях приступили до 90-денних польотів у пошуках ознак минулої активності та залишків води — і обидва були неймовірно успішними.

Вони знайшли багато доказів того, що Марс був відносно теплим і вологим мільярди років тому. Це змінило розуміння вченими еволюції планети.

NASA оголосило, що Spirit перестав працювати у 2011 році, Opportunity продовжував працювати, поки в кінці травня минулого року пристрій не потрапив у пилову бурю. Пил заблокував потрапляння сонячного світла в Opportunity, і з 10 червня з пристроєм не могли звʼязатися.

З того часу члени команди, які задіяні у місії, намагаються розбудити марсохід, вони також прислухаються до будь-яких можливих сигналів від Opportunity.

  • Більше року марсохід NASA Curiosity вивчав хребет Віри Рубіна і тепер залишає його, прямуючи до наступної ділянки, яка цікавить вчених.
  • NASA планує зробити «наступний гігантський стрибок в освоєнні далекого космосу» і здійснити ще одну висадку людей на поверхню Місяця. Директор космічного агентства Джим Брайденстайн закликав американські фірми допомогти в розробці «багаторазових систем, що дозволяють астронавтам висаджуватися на Місяці».