Кандидати в президенти Кива і Вілкул внесли заставу за заарештованого поліцейського. Тепер сперечаються, хто перший

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

Глава парламентської фракції «Опозиційний блок» та кандидат у президенти Олександр Вілкул заявив, що вніс заставу у розмірі 115 тис. грн за арештованого поліцейського Василя Мельникова, якого підозрюють у побитті активіста біля Подільського райвідділу поліції.

Раніше стало відомо, що за Мельникова вніс голова Соціалістичної партії, кандидат у президенти Ілля Кива.

«Я вніс 115 тис. грн застави за поліцейського Василя Мельникова. Того самого, який «лягай, Бандера». Не тому, що «Бандера», а тому що «лягай». Поліцейський виконував свій обовʼязок. В екстремальних умовах. Коли бойовики напали конкретно на Подільський райвідділ», — написав Вілкул в Facebook опублікував фото платіжки.

Facebook / Олександр Вілкул

Вілкул наполягає, що «поліція не просто має право, а зобовʼязана застосовувати силу проти радикалів, які можуть завтра напасти на кожного». Він дізнався про вирок поліцейському вночі і доручив своєму адвокату Олегу Бабічу організувати оплату застави. Прес-секретар Вілкула Сергій Мілютін наполягає, що гроші «перерахували на годину раніше, ніж Кива».

Тепер Кива і Вілкул мають самі між собою домовитись, чия застава залишиться, кажуть у Печерському суді, який виніс ухвалу щодо поліцейського.

«Для того щоб повернути кошти, один з двох, хто перерахував кошти, має подати клопотання, яке мусить розглянути слідчий суддя», — пояснила theБабелю суддя-спікер Печерського райсуду Марія Пилаєва.

Вона додала, що за процедурою адвокати приносять до територіального управління Державної судової адміністрації (ДСА) документ, який свідчить про перерахунок коштів. У ДСА перевіряють наявність коштів і видають довідку, яка підтверджує, що застава внесена. І з цими документами представник підозрюваного разом із представником ДСА їдуть у СІЗО.

Сам Ілля Кива theБабелю повідомив, що вніс заставу у банк рано-вранці у присутності адвоката і з постановою суду на руках. Заставу Вілкула він назвав піаром.

«Ми внесли суму о 9 ранку, як тільки відкриваються банки. У скільки він міг заплатити? О 8 ранку? Це все піар. [...] Ми вже були з документами у СІЗО, і підозрюваний вийде протягом двох годин», — сказав він.

Трохи згодом він оприлюднив на своїй сторінці довідку, яку отримав від ДСА.

Мельникова 12 лютого заарештували на два місяці з можливістю вийти під заставу в 115 тис. грн. Підозрюваний у залі суду відмовився від будь-яких коментарів. Його адвокат просив суд проводити засідання в закритому режимі, але суд відхилив це клопотання.

  • 9 лютого в Києві на Контрактовій площі під час зустрічі кандидата в президенти від партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко з виборцями поліція затримала членів націоналістичної організації «С14» та активістів з плакатами «Хто замовив Катю Гандзюк?». Усіх їх доставили в Подільське районне відділення поліції. До райвідділу незабаром прибули інші активісти з різних організацій і зажадали звільнити затриманих. Пізніше до входу будівлі прибули бійці спецпідрозділу поліції, які із застосуванням сили затримали 40 осіб.
  • Очільник Нацполіції Києва Андрій Крищенко сказав, що правоохоронець, який під час затримання активістів крикнув: «Лягай, бандера!», буде покараний, і така поведінка неприпустима. Пізніше Держбюро розслідувань оголосило про підозру працівникові Подільського управління поліції Києва за побиття активістів.