У Криму обвалилися колони давньогрецького міста Пантікапей. Напередодні їх «підперли», але це не допомогло

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

В анексованому Криму на території Керчі обвалилися колони на місці розкопок давньогрецького міста Пантікапей, для яких раніше спорудили спеціальні «підпори». Про це повідомляє «КерчФМ».

На опублікованих кадрах видно, що від двох колон після падіння залишилася тільки невелика частина. При цьому територію розкопок так і не відкрили для відвідування.

В управлінні охорони памʼяток Криму кажуть, що колони нахилилися через сурову зиму та «природні температурні процеси». Раніше артефакти оснастили спеціальними деревʼяними «підпорками», але це не допомогло.

Фрагмент колонади на горі Мітрідат є технічною реконструкцією, яка була зроблена в 1976 році з фрагментів, виявлених на місці розкопок давньогрецького міста Пантікапей, заснованого понад 2,6 тис. років тому.

  • Президент Петро Порошенко доручив дипломатам підготувати нову резолюцію про Крим на наступну сесію Генеральної асамблеї Організації Обʼєднаних Націй, яка розпочнеться в вересні 2019-го.
  • Це буде четверта резолюція Генасамблеї ООН щодо Криму. Першу вона прийняла у березні 2014 року у відповідь на анексію півострова Росією. Другу резолюцію в ООН ухвалили в листопаді 2016 року. В ній засуджено тимчасову окупацію Криму Росією і підтверджено невизнання анексії, ідеться про порушення прав кримських татар та інших етносів.
  • Третя резолюція прийнята в грудні 2017 року. Зокрема, в ній ідеться про те, що Росія має виконати рішення Міжнародного суду у справі про фінансування тероризму і дискримінацію, а також звільнити всіх незаконно затриманих і засуджених українців.