Трамп без дозволу опублікував знімок іранської фотожурналістки. Їй це не сподобалося

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Іранська фотожурналістка, яка зробила відомий кадр в кінці 2017 року, під час серії акцій протесту, що охопили її країну, виступила в соціальних мережах після того, як її світлина зʼявилася в соціальній мережі президента США Дональда Трампа. Про це пише Newsweek.

У своєму пості в Instagram 37-річна Ялда Моаері представилася авторкою широко розтиражованої фотографії жінки, яка хусткою затуляє лице від сльозогінного газу і піднімає кулак на фоні протестів, які сколихнули Університет Тегерана та багато районів Ірану з грудня 2017 року до січня 2018-го. Цей образ був сприйнятий як символ народного розчарування, що охопило країну в період економічної кризи.

До річниці іранської революції Трамп виклав її фотографію разом з текстом «40 років корупції. 40 років репресій. 40 років терору. Іранський режим призвів до сорока років невдач. Багатостраждальний народ Ірану заслуговує набагато кращого майбутнього.»

У своєму Instagram журналістка зазначила, що засмучена тим, що Трамп використав її фото.

«Для мене буде великою честю, якщо цей образ буде символом свободи всюди у світі, але те, що президент Трамп використовував його без мого дозволу, є великою ганьбою і викликає глибоку печаль», — написала вона.

«Через його політику я, моя сімʼя і мої друзі змушені жити під санкціями, які руйнують наше життя. Наша валюта втратила 70% своєї вартості. Ми всі стали бідними. Навіть якщо мені було б по кишені поїхати в Америку (я не можу) відвідати мого батька, я б не змогла, бо він наклав заборону на поїздки іранців, які, за його словами, так йому небайдужі», — написала вона. Моаері додала: «Ця фотографія зроблена іранським народом і для іранського народу, і не повинна використовуватися ким-небудь ще».

  • Велика Британія, Німеччина та Франція створили компанію INSTEX (Instrument In Support Of Trade Exchanges), яка дозволить компаніям з Євросоюзу вести торгівлю з Іраном в обхід санкцій США.
  • Санкції проти Ірану набули чинності 5 листопада. Вони торкнулися судноплавної, фінансової та енергетичної галузі Ірану. Зокрема було введено обмеження на закупівлю іранської нафти і нафтопродуктів, а всі іранські фінансові установи з «чорного списку» відʼєднали від банківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT.
  • Після цього Іран заявив, що продовжить торгувати нафтою, незважаючи на обмеження.