Коли ви дивитеся «Чорне дзеркало», воно дивиться на вас. Netflix відстежував вибір усіх користувачів, які дивилися фільм

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Netflix відстежує те, що його користувачі дивляться, і як довго вони це роблять. Інтерактивний фільм Bandersnatch дав потоковому сервісу унікальну можливість дізнатися, чого його користувачі хочуть в режимі реального часу. Про це пише Motherboard.

Майкл Вейль, дослідник технічної політики в Університетському коледжі Лондона, хотів дізнатися, які дані Netflix збирав з Bandersnatch. «Я подумав, що буде цікавим тестом показати людям, як ви можете використовувати закон про захист даних, щоб ставити реальні питання».

Закон, який використовує Вейль, є Спільним європейським правилом захисту даних (GDPR). GDPR надав громадянам ЄС право доступу — будь-хто може отримати величезну кількість інформації у компанії, яка збирає дані. Користувачі можуть офіційно зробити запит такій компанії як Netflix про причину збору даних, категорії, у які вони їх сортують, треті сторони, з якими вони обмінюються даними та про іншу інформацію.

Він використовував це право доступу, щоб ставити питання Netflix про Bandersnatch, і розкривав відповіді в гілці Twitter. Він виявив, що Netflix відстежує рішення, які приймають користувачі (що має сенс, враховуючи те, як працює фільм), і що він зберігає ці рішення ще довго після того, як користувач закінчив дивитися фільм. Він також зберігає агреговані форми за вибором користувачів, щоб «допомогти [Netflix] визначити, як покращити цю модель оповіді в контексті шоу або фільму», — йдеться у відповіді компанії на електронний лист.

«Невідомо, які дані Netflix витягнув зі своїх спостережень, і як довго ці дані зберігаються», — зазначив Вейль. «Я сподіваюся, що це надихне людей на відстоювання своїх прав у таких ситуаціях та їх нормалізацію.»

  • 27 грудня стримінговий сервіс Netflix опублікував трейлер епізоду серіалу «Чорне дзеркало», який називається «Бармаглот» (Bandersnatch).
  • Автори відзняли 312 хвилин матеріалу, щоб глядачі змогли самостійно вибрати кінцівку, хоча хронометраж фільму всього 90 хвилин. Головна роль дісталася британському акторові Фіонну Вайтхеду, що зіграв раніше у фільмі Крістофера Нолана «Дюнкерк». Це перший інтерактивний фільм Netflix.
  • Режисером «Бармаглота» став Девід Слейд, відомий за роботою над кліпами Muse, System of a Down, а також епізодами серіалу «Пуститися берега» та «Чорне дзеркало». Очікується, що нові серії пʼятого сезону вийдуть навесні 2019 року.