У Сенат США внесли законопроект про санкції проти Росії за захоплення українських кораблів і «підрив демократичних інститутів»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

В американському Сенаті оприлюднили законопроект, який передбачає введення додаткових санкцій проти РФ, повідомляє Reuters.

Документ представили сенатор-республіканець Ліндсі Грем і сенатор-демократ Боб Менендес. Як пише агентство, документ є більш жорсткою версією пакету санкцій, який сенатори запропонували в серпні 2018 року і який не був прийнятий.

На своєму сайті Менендес опублікував деталі законопроекту. Так, за захоплення українських кораблів і моряків у Керченській протоці під санкції можуть потрапити 24 працівники ФСБ, російський суднобудівний і нафтовий сектор, а також російські енергетичні проекти за кордоном.

За «підрив іноземних демократичних інститутів» обмеження можуть встановити проти банківського та кіберсектора, інвестицій в російські проекти з видобутку скрапленого природного газу, а також проти політиків та олігархів, які діють «від імені президента Володимира Путіна».

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Екіпаж потрапив у полон. Троє військових були поранені.
  • Нещодавно стало відомо, що Європейський союз і Сполучені Штати працюють над новими санкціями проти Росії після захоплення 24 українських моряків біля берегів Криму в листопаді 2018 року.