У Криму в будинках кримських татар пройшли обшуки. ФСБ відвезла затриманих у Сімферополь

Автор:
Тетяна Безрук
Дата:

Вранці 14 лютого в селищі Октябрське в будинках кримських татар Решата Емірусеїнова і його сина Рустема, Арсена Абхаїрова, Іззета Абдулганієва і його сина Ескендера працівники ФСБ Росії провели обшуки. Про це повідомляє громадське обʼєднання «Кримська солідарність».

Facebook / Крымская солидарность

«Проти трьох затриманих порушили кримінальні справи. У Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва ч. 2 ст. 205.5 КК РФ — підозра в участі в організації Хізб ут-Тахрір. У Рустема Емірусеїнова ч. 1 ст. 205.5 КК РФ — підозра в організації осередку Хізб ут-Тахрір у Красногвардійському районі», — розповіла в коментарі theБабелю активістка Лутфіє Зудієва.

Facebook / Крымская солидарность

Після обшуку всіх трьох відвезли в управління ФСБ в Сімферополі.

Активісти також повідомляють, що під час обшуку в будинку Арсена Абхаїрова його матері стало погано, їй викликали швидку, але лікарів до жінки не пропустили.

Що таке «Хізб ут-Тахрір»?

Міжнародна ісламська політична організація, заснована в 1953 році у Східному Єрусалимі. Вона виступає за відновлення справедливого ісламського способу життя та ісламської держави (халіфату). У Росії ця організація визнана терористичною і заборонена з 2003 року.

  • Наприкінці січня в Північно-Кавказькому окружному військовому суді відбулося перше судове засідання у сімферопольській справі «Хізб ут-Тахрір». Пʼятьох кримських татар: Еміля Джемаденова, Теймура та Узеїра Абдуллаєвих, Рустема Ісмаїлова та Айдера Саледінова — звинувачують за ст. 205 Кримінального кодексу Росії («участь у терористичній організації»). Фігуранти справи свою вину заперечують.