Адвокати Мангера заявили про «тиск»: за ними стежать і прослуховують, а один з них не розуміє російської мови

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Адвокат голови Херсонської облради Владислава Мангера, підозрюваного в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, Костянтин Глоба зазначив, що він дуже погано розуміє російську мову і не розуміє матеріалів справи. Також разом з адвокатом Андрієм Левковцем вони відзначили, що підозрюють, що їх підслуховують і стежать за ними. Про це вони повідомили під час засідання Шевченківського районного суду Києва з обрання запобіжного заходу Мангеру.

Суддя відмовив Глобі в перекладі матеріалів, бо 13 лютого один з його колег виступав російською, і у Глоби не виникло проблем з його розумінням.

Захисники зазначили, що за ними стежать, а Глоба заявив про те, що йому повідомили про створення «клонів телефонних карток» адвокатів Мангера та їх помічників, а також що повз нього проїхав автомобіль, з якого прозвучали слова: «Хлопці, відмовтеся від справи, вас прослуховують».

Один з адвокатів, Олександр Шадрін, також подав клопотання про те, що необхідно перенести засідання на 15 лютого, бо він бере участь у засіданні суду в Чернігові, представляючи захист народного депутата Надії Савченко. Це клопотання теж відхилили, тому що в Мангера залишається ще чотири захисника, і його права через відсутність одного з адвокатів не порушуються.

Ще адвокати подали клопотання про те, що засідання необхідно вести на сайті «Судова влада». Суд уточнив у присутніх представників ЗМІ, чи ведеться трансляція, і, отримавши позитивну відповідь від низки телеканалів, відмовив у задоволенні цього клопотання.

  • 31 липня 2018 року на радника міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. 6 листопада Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) для розслідування нападу на Гандзюк та інших активістів.
  • 11 лютого голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили про підозру в організації вбивства Гандзюк.
  • У середу, 13 лютого, на засіданні суду Мангер заявив, що Гандзюк тісно співпрацювала з СБУ і перебувала в прямому підпорядкуванні генерала СБУ Данила Доценка, звинувативши його в причетності до загибелі активістки. У СБУ назвали це спробою Мангера домогтися передачі його справи іншому правоохоронному органу.