Главу контррозвідки Бельгії підозрюють у «зливі» інформації Кремлю

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Одного з керівників бельгійської розвідки відсторонили від посади через підозру в роботі на Росію, повідомляє бельгійське видання Nieuwsblad.

У роботі на Кремль підозрюють начальника контррозвідки Служби військової розвідки Бельгії Клемента Вандерборре. Видання з посиланням на свої джерела повідомляє, що під час спецоперації в Сербії в 2016 році Вандерборре відкрив громадянці Сербії доступ до секретної інформації, хоча вона, ймовірно, була подвійним агентом Росії. Також повідомляється, що главу контррозвідки викрили у знищенні секретних документів на шредері.

Крім того, бельгійське видання вказує на ускладнення в комунікації між розвідкою, в якій служать переважно військові, і контррозвідкою, де служать переважно цивільні особи.

  • Австрійського контррозвідника підозрюють у розголошенні державної таємниці російській стороні. Відповідно до австрійського законодавства, за розголошення інформації, яка становить державну таємницю, загрожує до 10 років позбавлення волі.
  • Правоохоронні органи Швейцарії розслідують справу проти двох російських працівників ГРУ, яких підозрюють у шпигунстві. Їх звинувачують у шпигунстві за Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) у вересні 2016 року в одному з готелів Лозанни.