Олімпійську чемпіонку з ПАР хочуть визнати чоловіком. Вона подала позов до спортивного арбітражного суду

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) має намір заявити у Спортивному арбітражному суді (CAS), що дворазова олімпійська чемпіонка з бігу Кастер Семеня з ПАР повинна вважатися «чоловіком, який відчуває себе жінкою». IAAF хоче ввести правило, згідно з яким спортсменки з високим рівнем тестостерону зможуть змагатися на турнірах під егідою IAAF тільки за умови прийому ліків, призначених для зниження рівня цього гормону. Про це пише Times.

Семеня подала позов через можливе введення такого правила. Після перемоги на чемпіонаті світу в 2009 році вже виникали сумніви в її ґендерній приналежності. Спортсменка пройшла спеціальний тест. Він показав, що вона є жінкою, але має дуже високий рівень тестостерону.

Юристи Міжнародної асоціації федерацій легкої атлетики готуються в Арбітражному спортивному суді стверджувати, що Семеня і такі бігуни, як вона, біологічно є чоловіками і повинні приймати супресанти тестостерону, перш ніж брати участь у змаганнях.

Заборона на набуття чинності правил нового регламенту з боку CAS різко знижує шанси на перемогу у спортсменок зі звичайним рівнем цього гормону, вважає адвокат IAAF Джонатан Тейлор.

«Якщо CAS визнає, що юридичне визнання в якості жінки є достатнім для того, щоб претендувати на участь в жіночій категорії змагань, то IAAF не зможе вимагати від спортсменок зниження рівня гормону. Трансґендерні спортсмени будуть вигравати, а жінки з нормальним рівнем тестостерону не зможуть претендувати на перемогу», — резюмував Тейлор.

Семеня — дворазова олімпійська чемпіонка і дворазова чемпіонка світу з бігу на 800 м.