У Гонконзі намагалися провезти контрабандою роги носорога на суму в мільйон доларів

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Двоє чоловіків з не менш ніж 24 відірваними рогами носорогів вагою понад 40 кілограм були затримані в аеропорту Гонконга працівниками митниці. Правоохоронці заявили, що це було найбільше захоплення контрабанди. Про це пише AFP.

Як повідомили у митному департаменті, вантаж вартістю близько 8 млн гонконгських доларів ($1 млн) нахабно спробували перевезти через термінал у двох картонних коробках.

Пара прибула з Йоганнесбурга і планувала транзит до Вʼєтнаму, в Хошимін, згідно із заявою до департаменту, в якій не було вказано їх громадянство.

Екологічна група в Гонконзі заявила, що вага контрабанди склала приблизно 40 кг — це 20% від загальної кількості перехоплених спроб контрабанди рогів носорога в місті за останні пʼять років.

Софі ле Клю, директор програми захисту навколишнього середовища ADM Capital Foundation, каже, що, ймовірно, за цим стоїть організована мережа.

«Я хотіла б бачити менше вилучень і більше тих, хто несе відповідальність за злочини в суді, а не тільки тих, хто їх робить», — сказала вона.

Це відбулося всього через два тижні після того, як Китай оголосив, що виявив рекордні вісім тонн панголінової луски в транспортному контейнері з Нігерії, яка прямувала до Вʼєтнаму. Там також містилося понад 1 т слонових бивнів.

Місцеві природоохоронні групи вже давно закликають Гонконг докласти більше зусиль для припинення незаконної контрабанди диких тварин.

Попит на ріг носорога насамперед підігрівають споживачі в Китаї та Вʼєтнамі, де деякі фахівці з народної медицини рекламують його як чудовий інгредієнт.

Насправді ріг носорога — це ніздря, що складається з кератину — білку, який утворює людські волосся і нігті.

Тим не менш, продаж рогу може принести до $60 тисяч за кілограм в Азії. Найбільше постраждала Південна Африка, де мешкає близько 80% світової популяції носорогів. У 2018 році в одній тільки Південній Африці було захоплено 769 носорогів. За останнє десятиліття було вбито понад 7 100 тварин.