Ощадбанк знову намагається відсудити «Укртелеком» у компанії Ахметова

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Господарський суд Києва відкрив провадження про стягнення боргу в 1,1 млрд грн Ощадбанком з компанії ЕСУ, якій належить «Укртелеком». Забезпеченням за цим боргом виступають 92,8% акцій «Укртелекому», тому оператор звʼязку може повернутися в держвласність, якщо держбанк виграє цей позов.

Раніше Ощадбанк вже намагався стягнути цей борг через суд, але безуспішно. Згідно з рішенням суду, причиною для відкриття нового виробництва стали «нові обставини», суть яких при цьому в документах суду не уточнюється.

Кому належить «Укртелеком»?

«Укртелеком» був приватизований у 2011 році. Зараз 92,8% його акцій належать компанії ЕСУ, а кінцевим бенефіціаром є компанія СКМ Ріната Ахметова. «Укртелеком» є основним активом ЕСУ.

Звідки борги?

Для того щоб профінансувати покупку оператора звʼязку, у 2013 році Ощадбанк і Укрексімбанк купили у ЕСУ облігації на загальну суму 4,2 млрд грн. Цей борг не був погашений. Крім того, у вересні 2015 року Ощадбанк купив у ЕСУ облігації на 1,1 млрд грн.

Забезпеченням за цими облігаціями виступили акції «Укртелекому». Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив – «Тримоб», тому у компанії не було грошей на покриття облігацій.

Судові тяжби

У серпні 2017 року «Укртелеком» подав до господарського суду Києва позовну заяву про розірвання договору з Ощадбанком, що обнулило би борг у 1,1 млрд грн.

Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов, дозволивши ЕСУ не платити за цим боргом. 17 липня 2018 року за касаційною скаргою Ощадбанку судові рішення були скасовані, а справу було направлено на розгляд у суд першої інстанції.

Однак у листопаді 2018 року Ощадбанк програв цю касацію ЕСУ, і «Укртелеком» залишився у власності компанії.

Новий розгляд справи за позовом Ощадбанку запланований на 26 лютого 2019 року.