Bloomberg: Нові санкції США проти Росії торкнуться «Північного потоку — 2»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Bloomberg: Нові санкції США проти Росії торкнуться «Північного потоку — 2»

Ulrich Baumgarten / Getty Images

Внесений в американський Сенат проект закону щодо введення нових санкцій проти Російської Федерації передбачає заборону на фінансування енергетичних проектів країн, у які входять «Північний потік — 2» і «Турецький потік». Про це повідомив аналітик Aton LLC Олександр Корнілов, передає Bloomberg.

Обидва трубопроводи, які будує російський «Газпром», транспортуватимуть російський газ в Європу в обхід України.

«Одним із заходів законопроекту є заборона на фінансування будь-яких глобальних енергетичних проектів, які підтримує російські уряд або державні компанії. Це може вплинути на «Північний потік — 2» і «Турецький потік», — зазначив він.

Крім того, законопроект заборонить інвестиції в російські обʼєкти з виробництва зрідженого природного газу за межами країни і постачання капіталу, технологій або обладнання для майбутніх вітчизняних нафтових родовищ.

На думку аналітика Fitch Rating у нафтогазовій сфері Дмитра Маринченка, заборона проектів, присвячених видобутку скрапленого газу з боку РФ за кордоном, є для Кремля «досить неприємним сигналом».

«Для Росії ключове значення має те, щоб її майбутні проекти з видобутку скрапленого газу не опинилися під санкціями», — підкреслив Маринченко.

  • В американському Сенаті оприлюднили законопроект, який передбачає введення додаткових санкцій проти РФ. Документ представили сенатор-республіканець Ліндсі Грем і сенатор-демократ Боб Менендес. Документ є більш жорсткою версією пакету санкцій, який сенатори запропонували в серпні 2018 року і який не був прийнятий.
  • «Газпром» заявив, що поставки газу через газопровід «Північний потік — 2» можуть початися з 1 січня 2020 року. Запуск газопроводу в обхід України поставить під загрозу як транзит газу через Україну, так і енергетичну безпеку Євросоюзу загалом, що неодноразово зазначали у Києві та за кордоном.
  • «Північний потік — 2» прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Загальна протяжність газопроводу складе понад 1 200 км, а очікувана потужність — 55 млрд кубометрів на рік. Замовник — компанія Nord Stream 2 AD, яку заснував «Газпром».