Меркель: Україна має залишитися транзитною державою, але «Північний потік — 2» важливий

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Меркель: Україна має залишитися транзитною державою, але «Північний потік — 2» важливий

Sean Gallup / Getty Images

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не збирається виключати пропозицію Росії в питанні транзиту газу, але українська ГТС має залишитися задіяною. Про це вона повідомила на Мюнхенській конференції, передає Інтерфакс-Україна.

«Україна має залишитися транзитною державою. Інші трубопроводи також будуть продовжувати існувати... З одного боку, я на боці пана Порошенка, з іншого боку, питання, повʼязані з «Північним потоком — 2», для мене залишаються дуже важливими», — зазначила вона.

Меркель також уточнила, що в Євросоюзі має пройти поділ енергоджерел.

«Розумно імпортувати зріджений газ зі США за розумними цінами, але ми не збираємося виключати Росію з нашого поля зору. Геостратегічно Європа не має права розривати відносини з Росією», — підкреслила вона.

  • Внесений до американського Сенату проект закону щодо введення нових санкцій проти Російської Федерації передбачає заборону на фінансування енергетичних проектів країни, в які входять «Північний потік — 2» і «Турецький потік».
  • «Газпром» заявив, що постачання газу через газопровід «Північний потік — 2» може розпочатися з 1 січня 2020 року. Запуск газопроводу в обхід України поставить під загрозу як транзит газу через Україну, так і енергетичну безпеку Євросоюзу загалом, на чому неодноразово наголошували у Києві та за кордоном.