У Москві заарештували американського бізнесмена Калві. Його фонд інвестував в OZON і «Яндекс»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Басманний суд Москви відправив під арешт засновника інвестиційної компанії Baring Vostok, громадянина США Майкла Калві у справі про розкрадання 2,5 млрд рублів (більше $37,5 млн) банку «Восточный», повідомляє Інтерфакс.

Калві заарештований до 13 квітня. Його захист просив про домашній арешт або арешт із заставою в 5 млн рублів, і тепер збирається оскаржити арешт засновника Baring Vostok.

15 лютого крім Калві були заарештовані до 13 квітня партнер компанії Ваган Абгарян, партнер з індустрії фінансового сектора Філіп Дельпаль, директор з інвестицій Іван Зюзін, колишній голова правління банку «Восточный», а нині радник голови правління ПАТ «Норвик Банк» Олексій Кордічев і гендиректор НАТ «Первое коллекторское бюро» Максим Владіміров.

У чому суть справи?

Компанія Калві взяла кредит у банку «Восточный» на 2,5 млрд рублів. Калві стверджує, що погасив кредит акціями компанії IFTG. ФСБ, в свою чергу, стверджує, що ці акції коштували на той момент куди дешевше — близько 600 тисяч рублів.

Як зазначає Meduza, на думку Калві, член ради директорів «Восточный» Шерзод Юсупов намагається таким чином відвести увагу від свого партнера Артема Аветисяна, який нібито вивів з «Юниаструм банка» значні кошти за фіктивними угодами. Справу «Юниаструма» зараз розглядає Лондонський арбітраж.

  • Майкла Калві затримали в Москві за підозрою в шахрайстві 14 лютого. Калві працював у Росії протягом останніх 25 років.
  • Baring Vostok — один з найстаріших і найбільших гравців на російському ринку прямих інвестицій. Фонд входить до складу акціонерів таких компаній, як OZON, «Яндекс», «1С», «Билайн», банк «Восточный» та інших.