Президент Туреччини Ердоган не відмовиться від російських ЗРК С-400. Це ставить під загрозу його контракт на американські ЗРК Patriot

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що його країна не відмовиться від угоди купівлі в Росії зенітно-ракетних комплексів С-400, незважаючи на те, що може втратити контракт зі США на закупівлю ЗРК Patriot, повідомляє Reuters.

Раніше США поставили умову, згідно з якою, якщо Анкара не розірве угоду з Росією щодо закупівлі С-400, Вашингтон відкликає свою пропозицію про продаж ракетних комплексів Patriot вартістю $3,5 млрд.

Крім того, США заявили, що під загрозою перебуває угода на купівлю Туреччиною винищувачів Lockheed Martin F-35. Більш того, згідно з американським законодавством, проти Туреччини також можуть бути введені санкції.

«Ми уклали угоду з Росією по С-400, так що не може бути й мови про те, щоб ми повернули назад. От і все», — заявив Ердоган.

За його словами, Туреччина відкрита для купівлі систем Patriot, якщо угода послужить інтересам Туреччини, однак додав, що є питання, які все ще обговорюються з Вашингтоном щодо контракту на Patriot.

  • 8 лютого у Білому домі заявили, що США не продаватимуть Туреччині систему Patriot, якщо влада цієї країни продовжить наполягати на одночасній купівлі у Росії С-400. Така угода суперечитиме санкційному закону «Про протидію супротивникам Америки» (CAATSA).
  • Ердоган обговорював американську і російську угоди з Трампом. У грудні 2018 року турецькі джерела повідомляли, що Трамп пообіцяв Ердогану, що не буде проблем з контрактом на американські Patriot замість російських С-400