Дослідження: Найбільших хижих акул мегалодонів могли вижити з планети сучасні білі акули

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Дослідження: Найбільших хижих акул мегалодонів могли вижити з планети сучасні білі акули

Sharkdiver.com / Wikipedia

Американські вчені вважають, що акула мегалодон вимерла не через кліматичні зміни, а через іншого морського хижака, який витіснив її з екологічної ніші, пише Science Alert.

Група вчених із різних університетів та музеїв США і Великобританії припустила, що причиною зникнення акули мегалодона може бути її конкуренція з білими акулами.

За новими даними, мегалодони вимерли не 2,6 млн років тому, а близько 3,6—4 млн років тому, що знецінює теорію про їх вимирання через кліматичні зміни.

При цьому 6 млн років тому на планеті зʼявилися білі акули, і до часу вимирання мегалодонів вони могли розселитися з Тихого океану по всій земній кулі.

Вчені вважають, що боротьба за території між білою акулою і мегалодоном почалася саме тоді, коли білих акул було дуже багато, а популяція мегалодонів відчутно скоротилася.

«Ми припускаємо, що цей часовий проміжок (3,6—4 млн років тому) був достатнім часом для того, щоб великі білі акули поширилися по всьому світу і витіснили мегалодона по всьому ареалу, що, найімовірніше, призвело до його зникнення», — пояснили вчені.

Тим не менш, керівник дослідження зазначає, що один вид акул навряд чи міг призвести до вимирання мегалодона. Вченим потрібно перевірити більше морських хижаків, на кшталт тигрових акул, які також ділили територію з мегалодонами і могли спричинити їх зникнення.

  • Акула мегалодон мала в довжину близько 15 метрів, вирізнялася одним з найсильніших укусів за всю історію планети і важила близько 40 тонн.
  • В середньому за рік реєструють близько сотні нападів акул на людину, з них близько десяти — зі смертельним наслідком. Найнебезпечнішими вважаються біла і тигрова акули.