Адвокат Новіков: Обмін українських моряків не обговорюється

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Обмін захоплених росіянами в Керченській протоці українських моряків не розглядається. Про це розповів в інтервʼю «Новій газеті» один з адвокатів моряків Ілля Новіков.

«Вимоги, які Україна передала Росії, — відпустити моряків без всяких умов. Така ж сама вимога у європейців і американців. Обмін обговорюється щодо людей типу Сенцова і Карпюка. Але стосовно моряків висунуто вимогу — ви їх затримали незаконно, відпускайте просто так», — сказав Новіков.

На питання про обмін моряків на громадян Росії, яких затримали в Україні, Новіков відповів, що «цих росіян і так є на кого міняти». «У нас сидять українці поза звʼязком з цією прикордонною історією. Я не впевнений, що обмін має працювати за принципом — хто актуальний, на того і міняємо», — зазначив адвокат.

Крім того, він припускає, що обговорення обміну моряків перед президентськими виборами в Україні — це піар-підтримка для «всіляких проросійських кандидатів».

25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Екіпаж потрапив у полон. Троє військових були поранені.