США почали виробництво нової модифікації протитанкових комплексів Javelin

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американська компанія Lockheed Martin почала виробництво нової модифікованої версії переносного протитанкового ракетного комплекту (ПТРК) Javelin, який отримав позначення FGM-148G.

Про це на міжнародній виставці оборонної і військової промисловості IDEX-2019, яка проходить у Обʼєднаних Арабських Еміратах, заявив представник Lockheed Martin, повідомляє ТАСС.

«Першими одержать FGM-148G сухопутні війська США, а також кілька інших держав. Наразі ведеться виробництво дослідної партії модернізованого Javelin», — сказав представник, зазначивши, що перші контракти на поставку вже укладені.

За його словами, нова версія комплексу на 70% ефективніша проти піхоти, має підвищений осколково-фугасний ефект бойової частини, а також володіє покращеною системою запуску та запобіжника.

«Цей ПТРК отримає голівку самонаведення тепловізором і поліпшену електроніку. Маса комплексу буде знижена на 0,5 кг, зменшиться і його вартість», — зазначив зброяр, додавши, що компанія вже закінчила розробку дистанційно-керованого бойового модуля, оснащеного Javelin.

Що таке Javelin?

Це переносний протитанковий ракетний комплекс виробництва американських Raytheon та Lockheed Martin. Він працює за принципом «вистрілив-забув» — оператор комплексу не супроводжує та не коригує політ ракети, поки вона наближається до цілі.

Комплекс призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних обʼєктів, що переміщуються на низькій висоті та швидкості — гелікоптерів або безпілотників. З 1996 року перебуває на озброєнні США.