Російські залізничники «скучили» за українськими двигунами й попросили скасувати санкції

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Компанія «Российские железные дороги» звернулася до російського уряду з проханням зняти санкції з українських компаній, які заважають РЖД купувати українські двигуни, повідомляє Belprauda.

Йдеться про санкції, які ініціював президент Росії Володимир Путін своїм указом від 22 жовтня 2018 року. Згідно з цим документом, російський уряд в кінці грудня 2018 року вирішив заборонити ввезення на територію РФ українських електричних двигунів і генераторів, а також електрогенераторних установок та обертових електричних перетворювачів для локомотивів.

У РЖД визнали, що Росія виготовляє аналогічні установки, але обсяги власного виробництва не покривають потреб компанії. У листі російська компанія просить уряд РФ «підтримати вітчизняних виробників», а поки що — дозволити ввозити генератори та двигуни з України.

Belprauda

Belprauda

В Україні тягові електродвигуни для локомотивів виробляють харківський «Електроважмаш» і «Смілянський електромеханічний завод».

  • 1 листопада уряд РФ опублікував перелік українських компаній та фізичних осіб, проти яких вводяться санкції. У список увійшли 322 фізособи і 68 юросіб. Їм заморозять грошові рахунки, цінні папери та майно на території РФ. Також встановлено заборону на виведення капіталу за межі Росії.
  • У Кремлі заявили, що санкції стали дзеркальною відповіддю на «недружні дії України до громадян та юридичних осіб Російської Федерації». Мова йде про санкції Служби безпеки, Кабміну і Ради національно безпеки та оборони у звʼязку з анексією Криму та агресією на Донбасі.